Vigyázzon: egyre több a gyenge, semmit nem érő hőszigetelés

Egészen katasztrofálisan hőszigetelt házakkal is találkozunk Magyarországon. Ennek oka lehet a rossz minőségű hőszigetelő vagy a nem megfelelő kivitelezés. Mutatjuk, hogy kerülheti el mindkettőt.

A hőszigetelés nem egy autó, amely már az első másodpercben veszít az értékéből. A hőszigetelés egy olyan befektetés, amely először visszahozza az árát, majd elkezd pénzt keresni a családoknak azzal, hogy radikálisan csökkenti egy ház energiadíjait. Ezért olyan fontos, hogy jól gondoljuk át, jól tervezzük meg, jól nézzünk utána a dolgoknak, mielőtt belevágunk. 

Jó hőszigetelővel is lehet rossz eredményt elérni

Egy ház hőszigetelése rengeteg buktatóval jár, már csak azért is, mert minél nagyobb egy felület, annál nagyobb a hibázási lehetőség. Összeszedtük a TOP4 bakit, amelyet a leggyakrabban elkövetnek egy ház hőszigetelése során, és amely bakik drasztikusan rontják a ház hőszigetelőképességét.

Baki #1: Rés a pajzson

A hőszigetelés szorosan egymás mellé felvitt lapokból áll. Ha a lapok nem zárnak tökéletesen, rés marad közöttük, és a szigetelés veszít hatékonyságából. Olyan ez, mint egy kabát, amelynek nem húzzuk fel a cipzárját. A világ legerősebb hőszigetelője is csődöt mond, ha a rossz felhelyezés okán, a réseken bejut a hideg levegő a házba. 

Baki #2: A pogácsa technológia alkalmazása 

A pogácsás technológia mára elavult, hiszen az így felhelyezett lapok és a fal között légrés marad. Emiatt aztán olyan meleglevegő-feláramlás keletkezhet, ami energetikai szempontból teljesen leválasztja a szigetelést a falról. 

Rossz hír, hogy a hőszigetelő táblák 2010-ig szinte kivétel nélkül az összes magyar házra a pogácsa technológiával lettek felhelyezve. Sőt, ez az idejétmúlt eljárás a mai napig él és virul. 

Ezért tartjuk fontosnak, hogy a lakosságot tájékoztassuk olyan dolgokról is, amelyről azt gondolják, hogy elég, ha a szakember tudja. Kivitelezés előtt kérdezze ki a szakembert, hogy milyen technológiát alkalmazna a hőszigetelés során. A helyes kivitelezésről kérdezze Magyarország legjobb szakembereit, akik díjtalanul válaszolnak Önnek: 

Baki #3: Nem tudjuk, mi lesz

Egy modern hőszigetelő rendszernél ma már szinte 100% pontossággal megmondható, mi várható el tőle. Kiszámítható, hogy adott házban milyen hőmérsékletváltozás lesz a hőszigetelés után, hogy hány hónap után hozza vissza az árát. A pontos számolás fontos. A legjobb szakemberek pedig ebben is tudnak Önnek segíteni: 

Baki #4: A nagy keverés

A legrosszabb, ami egy házzal történhet, hogy a hőszigetelését kevert módszerrel készítik el. Ez annyit jelent, hogy különféle helyről, különféle gyártóktól szerezzük be a szigetelő lapokat, a különböző elemeket, a segédanyagokat, a ragasztókat. Ebből nem hogy semmi jó nem sül ki, de inkább ártunk vele a háznak. 

Ezért MINDIG, DE TÉNYLEG MINDIG gondolkozzunk rendszerben. Természetesen egy rendszer drágább lesz, mint a kevert módszer, amikor mindenből a legolcsóbbat választjuk. Azonban ezt az árkülönbséget a hőszigetelő rendszer pár hónap alatt visszahozza a fűtésdíjon. 

Fontos tehát, hogy az első lépés mindig egy profi, modern gondolkodású, az új technológiákat jól ismerő szakember felkeresése legyen. A következő linken csak ilyen mesterembereket talál. 

Kérdezek a szaktanácsadótól