A hét kérdése: régi hőszigetelés felújítása vagy új rendszer?

Egészen fantasztikus dolgokat kaphatunk, ha felújítunk valamit, ami már nem úgy működik, mint régen: bútorok, laptop, egy konyha… de működik ez a hőszigetelésnél is? Utánajártunk…

A legfontosabb, hogy kiderítsük, régi hőszigetelőnk valóban megadta magát, és itt-ott átengedi a hideg levegőt, vagy csak a hőérzetünk csap be minket. 

Ez a munka természetesen szakemberért kiállt. Igen ám, de ha ő azt mondja, hogy a hőszigetelővel minden rendben, mi mégis azt érezzük, hogy ezen a télen már hűvösebb volt a lakásban, mint korábban, és a fűtést is egyre feljebb és feljebb csavarjuk, akkor valamit tenni kell.

Rossz állapotban van, vagy csak gyenge a hőszigetelőképessége?

A probléma legtöbbször nem is magával a hőszigetelő állapotával van, hanem a minőségével. Egy gyengébb minőségű hőszigetelő is képes pár fokkal melegebbet hozni a házba, és ez a fajta hirtelen változás emeli is a komfortérzetünket. Később azonban ugyanazt a hőfokot már nem érezzük annyira kellemesnek. 

Jó hír, hogy egy sérülésmentes hőszigetelőre jó eséllyel kiépíthetünk egy új, már minőségibb hőszigetelő rendszert. Azaz legalább a bontás, elszállítás költségével nem kell számolnunk. Persze egy ilyen munka során is lehetnek buktatók, de a problémára mindenképp kiváló megoldást nyújt az ÉMI-engedéllyel rendelkező MAPEI EPS Plus (8+15) hőszigetelő rendszere.

Hőszigeteletlen házaknál is fontos az alapfelület minősége, hát még egy szigetelt háznál. 

Először is ki kell derítenie a szakembernek, hogy hordképes-e a régi hőszigetelő felülete. Ezért mielőtt bármilyen hőszigetelőt megvásárolnánk, hívjunk egy szakembert, aki felméri a házunk homlokzatát.  

Mit tudunk a régi hőszigetelőnkről?

Probléma lehet, ha nem sokat tudunk az eredeti rétegrendről, a rendszer gyártójáról, és az sem világos, hogy a kivitelezés során betartották-e az alkalmazástechnikai elvárásokat. Ezt csak roncsolásos vizsgálattal deríthetjük ki, amely munkát szintén a kivitelező szakember végzi el, és ami a nevével ellentétben nem fog semmiféle kárt okozni a házon. 

Szintén gyakori probléma lehet, ha a hőszigetelő lapok az úgynevezett pogácsás technológiával lettek feltéve. Ez a még a közelmúltban is bevett ragasztási technika messze nem hatékony. Szerencse, ha a rétegek nem károsodtak a ragasztás hatására, akkor nem szükséges eltávolítani a régi hőszigetelőt. 

Új dűbelezési technológia lépett életbe

Korábban még nem, manapság azonban már a minimum 6 db/m2 rögzítőelem alkalmazása az előírás. Régi rendszerekre persze ez nem vonatkozik, így ha korábban a fenti érték alatti rögzítésszámot alkalmaztak, akkor az elemek maradhatnak a házon, és kiépíthető rájuk az új hőszigetelő rendszer.  

A minőségi munkához meg kell vizsgálni a meglévő rendszer hálózását és a felületi kéreg réteg vastagságát is. Mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a ragasztóba ágyazott hálónak és a vakolat vastagságának legalább 3,5 mm-nek kell lennie.

Biztonságtechnikai kérdés, hogy a régi rendszerünknek legalább „E” éghetőségi osztályba kell tartoznia. Ha ezt az értéket nem hozza a régi, akkor sajnos nem építhető rá új hőszigetelő rendszer. Ha azonban minden rendben, akkor végre jöhet az új, már jóval hatékonyabb rendszer kiépítése. 

A címben feltett kérdésre a válasz tehát ez: egy meglévő hőszigetelő rendszerre való ráépítés igenis működőképes lehet. Azonban szükségünk lesz hozzá egy kiváló szakemberre és egy valóban hatékony hőszigetelő rendszerre. 

Ha szeretné megtudni, hogy a hőszigeteléséhez pontosan milyen minőségi termékeket ajánl még a Mapei, mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül, akkor keresse fel honlapunkat: http://ajanlatado.marelsoreveglegesen.hu/hoszigeteles

Kérdezek a szaktanácsadótól