Ezekért a vakolatszínekért őrül meg most a fél világ

Az utóbbi pár évben egészen megváltoztak a trendek, már ami a házak színét illeti. Az unalmas, semleges színeket felváltotta valami egészen különleges. Íme…

Sokakat meglepett, amikor a régi, szürke paneleket elkezdték szigetelni, és a kivitelezők külső, díszítő rétegnek legtöbbször nem valami semleges színt, hanem színes, sokszor mintázatos megoldást választottak. A családi házaknál ez az irány még nem annyira erős, de van pár bátor, szemet gyönyörködtető megoldás. 

A ház a lélek tükre?

Házunk külső megjelenésével saját személyiségünket is tükrözhetjük. Ha imádjuk a társaságot, a napfényt, akkor érdemes mediterrán színeket választani, akár egyszerre többet is. Egy sárga fallal és kék ajtóval máris Spanyolországban találjuk magunkat, és színes karakterünk biztosan jobban is érzi majd magát egy ilyen házban, mintha semleges színek közé lenne bezárva. 

 

Mások persze az angol téglaházas kialakításra esküsznek. Valójában rossz megoldás nincs, mert Magyarország a két csapásvonal között helyezkedik el, így itthon mindkét típusú ház jól mutat. Ezért – a giccset elkerülve – bátran játsszunk a színekkel a ház homlokzatán. Persze azért akad még néhány kérdés…

KÉP FORRÁSA

Mire figyeljünk színválasztás előtt?

Ha izgalmas színt szeretnék a házunk homlokzatán látni, akkor fontos, hogy azt minőségi festékkel érjük el. Egy eleinte gyönyörű, de aztán gyorsan megfakuló homlokzatnál nem sok kiábrándítóbb dolog van a világon. 

A Mapei éppen azért, hogy a nap káros sugaraitól, valamint az eső és a fagy romboló hatásától megvédje a falat, és megtartsa a homlokzat színét, fejlesztette ki az Elastocolor Pittura akrilgyanta alapú, elasztikus diszperziós festékét.

Amikor a szigetelés a ház ruhája

A homlokzat színének megtartása mellett szintén fontos, hogy mit tegyünk, ha nem csak festjük a házunkat, hanem hőszigeteljük is. Ilyenkor jobb, ha világos színt választunk, hiszen nyáron elképesztő mód felmelegednek a falak. Így egy ugyanolyan megoldással hőszigetelt, de világosabb színnel vakolt ház mindig hűvösebb lesz nyáron, mint egy sötétre festett otthon. Márpedig a vastag és sötét hőszigetelő lapok elképesztő mennyiségű hőt tudnak magukba szívni, ami aztán a ház belsejében csapódik le. 

Próba nélkül nincs sikeres festés

És van még valami, amivel megelőzhetjük a csalódást. Ez pedig a próbafestés. A magazinokban látható színek egészen máshogy festenek egy ház falán, mint a színskálákon, ezért érdemes több színből kismennyiségű mintát vásárolni, és azokat felvinni a fal egy-egy részére. A színeket aztán nézzük meg napfényben, árnyékban, szürkületben és este, és ha mind a négy időszakban jól mutatnak, akkor megtaláltuk házunk új színét. 

Ha szívesen megváltoztatná otthona külső megjelenését, akár hőszigeteléssel egybekötve, akár anélkül, akkor kérjen egy mindenre kiterjedő, de elkötelezettségtől 100%-osan mentes árajánlatot >>

Kérdezek a szaktanácsadótól