Lélegző vakolat: hol érdemes használni és hol nem?

Otthonunk különböző helyiségei különféle igényekkel és tulajdonságokkal bírnak. Ezért nem minden szoba kialakításánál működik ugyanaz a módszer. Ebből kifolyólag a lélegző vakolat használata sem mindenhol szükségszerű. Viszont akadnak olyan részek, ahol ezzel a módszerrel igen sok jövőbeli problémától tudjuk megóvni magunkat. De lássuk először is pontosan mit is jelent a lélegző vakolat, aztán rátérünk arra is, hogy hol és miként érdemes használni ezt a rendkívüli megoldást.

 

A lélegző vakolat tulajdonságai

Az efféle vakolat egy olyan speciális adalékanyagokból összeállított keverék, amely szárító, vízzáró és légáteresztő réteget képez a falon. Úgy képzeljük el, mint egy önmagát szárító réteget, amely folyamatosan azon dolgozik, hogy a keletkezett nedvességet, pára kicsapódást a megfelelő módon ürítse magából, nedvesedés, penészedés és pergés nélkül. 

A lélegző vakolat önmagában nem elég

Képzeljünk el egy folyamatosan nedvesedő, penészes falat, amely már olyan károkat szenvedett, hogy a salétrom miatt potyogni kezd róla a vakolat. A megoldás ilyen esetben nem az, hogy lélegző vakolatot húzunk rá. Ezzel csak ideig-óráig tudjuk elfedni a valódi problémát. Ugyanis megfelelő vízszigetelés nélkül, a lélegző vakolat sem fogja sokáig tartani az amúgy elképesztően hatásos tulajdonságait. Miért nem? Mert egy már vizesedő, penészes falat nem lehet egyszerűen lefedni egy újabb vakolattal. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen csak szőnyeg alá söpörnénk a problémát. Ez olyan, mintha a koszos padlót lefednénk egy gyönyörű fehér szőnyeggel. A szőnyeg kis idő múlva szintén koszos és visszataszító lenne, mert a valódi probléma nem oldódott meg.

A lélegző vakolat legyen a végszó

Az effajta vakolat akkor nyújt tökéletes és hosszú távú megoldást a vizesedés és salétromosodás problémájára, ha a megfelelő vízszigetelési eljárás után, ezt a típust használjuk a fal végső vakolására. Ekkor viszont a lélegző vakolat nagyon hosszú ideig tudja biztosítani valóban “lélegző” tulajdonságát, ezzel kizárva a a penész, vizesedés és egyéb káros hatású jelenségek kialakulását.

Hol érdemes használni?

Tulajdonképpen minden olyan helyiségben, ahol az átlagosnál magasabb lehet a víz és páratartalom. Fürdőszobák, konyhák, vizes blokkok környezetében, pincékben, aknákban. Ha eleve így alapozzuk meg a ház falainak vízállóságát az a legjobb, de a már kialakult penészes falak felújítására is tökéletesen alkalmas. Viszont nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem önmagában, hanem a megfelelő vízszigetelési eljárás után!

Ha lélegző vakolat, akkor csakis a Poromap Deumidificante

A Poromap Deumidificante a MAPEI kutató laboratóriumában kikísérletezett speciális puccolános reakciójú és sóálló hidraulikus kötőanyagok-ból, természetes homokból, könnyű adalékanyagokból és speciális adalékszerekből álló, nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátású előkevert szárazhabarcs. Tökéletesen alkalmas olyan falazatok felújítása, amelyek a szulfátok, kloridok és nitrátok károsító hatása miatt mállanak. És sok minden másra is. Ismerkedjen meg ezzel a termékkel bővebben és élvezze a lélegző vakolat rendkívül időtálló jótékony hatásait egy életen át.

Kérdezek a szaktanácsadótól