Családi ház utólagos hőszigetelésekor mire kell figyelni?

Jól érzi magát a családi fészekben, de még jobban érezné, ha télen kisebbek lennének a gázszámlák? Egy családi ház hőszigetelése a legjobb módja annak, hogy korszerűsítsünk az energiafelhasználásán. 

Családi ház hőszigeteléséhez milyen szigetelőanyagot válasszak?

Ha már elhatározta, hogy hőszigetelni fogja a házát, valószínűleg azt is látta, hogy a piacon elég széles a választék ahhoz, hogy gondolkodóba essen:

  • Polisztirol vagy ásványgyapot?
  • Lehet, hogy az olcsó szigetelés is jól működne?
  • Milyen vastag legyen a szigetelés?
  • A lábazatot is be kell szigetelni?

Vegyük most sorra, és válaszoljuk meg a fenti kérdéseket!

  1. Melyik a jobb hőszigetelés, a polisztirol vagy az ásványgyapot?

Mindkét anyag, a polisztirol és az ásványgyapot is egyaránt alkalmas családi ház hőszigeteléséhez. Ezek különböző anyagok, különböző tulajdonságokkal, éppen ezért mindig a konkrét helyzet és a háztulajdonos elvárásai döntik el, hogy melyiket érdemes választani. 

Kedvezőbb ára miatt általában a polisztirolra esik a választás, ami remek hőszigetelő anyag, amennyiben nincsenek speciális igények (amilyen például a tűzvédelem). Az ásványgyapot akkor jön szóba, amikor tűzvédelmi követelmények vannak, illetve kiváló a páraáteresztő és a hangszigetelő képessége is. Ha nem biztos abban, hogy az Ön háza esetében melyik az ideális, forduljon szakemberhez!

  1. Megéri olcsóbbat választani?

Ha csak a hőszigetelő anyagok árát nézi, akkor hosszú távon szinte biztos, hogy rosszul fog járni.

  1. Milyen vastag legyen a hőszigetelés?

A hőszigetelés vastagságának megállapításakor több tényezőt kell figyelembe venni. A kiindulópont maga a szigetelendő épület, a falszerkezet típusa és hőszigetelő képessége. Nem mindegy ugyanis, hogy vasbeton vagy téglafalat akarunk szigetelni. Általánosságban a 15–20 cm vastag rendszerek a jellemzőek.

  1. A lábazatot is szükséges hőszigetelni?

Igen, a lábazat szigetelése is fontos, mivel ennek elmaradásával hőhidak alakulhatnak ki, amelyek nedvesedést, penészedést vonhatnak maguk után.

Tudta, hogy komplett hőszigetelő rendszer vásárlása esetén nincs kockázata sem a kivitelezőnek, sem a megrendelőnek, hiszen a rendszer elemei külön-külön és együtt is bevizsgálásra kerültek? Vásároljon kedvezményesen Mapei hőszigetelést 2020. november 15-ig, és a kedvezmény mellé még további vásárlási kupont is kap! További információk itt>>

Kérdezek a szaktanácsadótól