Lehet-e energiatakarékos életmódot folytatni a városokban? Milyen lehetőségeink vannak, hogy környezetbarát módon csökkentsük a lakások energiafelhasználását? Mutatunk 4 tanácsot, amelyet nem csak pénztárcánk, hanem egészségünk és a környezet védelmének érdekében is érdemes megfogadni.
1. Használati melegvíz
Víztakarékosságra és használati melegvíz igényünk csökkentésére érdemes víztakarékos betétet szerelnünk a csapokba, zuhanyfejekbe. Használatukkal 50%-kal csökkenhető a vízfogyasztás.
Lehetőleg minél közelebb legyen a vízfelhasználás helye a kazánhoz, így rövidebb vízcsővel kevesebb hő vész el. A meleg vizes csöveket érdemes leszigetelni, hogy csökkenjen a hőveszteség.
Miután első lépésben csökkentettük melegvíz igényünket, érdemes megfontolni napkollektoros rendszer kiépítésének lehetőségét, amit nem kell kizárni lakások esetében sem. A témában jártas szakember egy rövid helyszíni szemle alapján meg tudja mondani, hogy van-e lehetőség kollektorok alkalmazására.
2. Világítás
Az elektromos energia esetében első lépésben a felhasználás csökkentésére kell koncentrálni. Világítás esetében, amennyire tudjuk, használjuk ki természetes fényt. A második legegyszerűbb tanács: „Kapcsolja le, ha nem használja!” Mindemellett használjuk energiatakarékos égőket. A kompakt fénycsövek 75-80%-kal csökkentik a fogyasztást, és az élettartamuk is hosszabb (8-10-szeres).
3. Elektromos berendezések
Figyeljünk oda, milyen besorolású berendezést vásárolunk, lehetőség szerint csak A+-os terméket válasszunk! A gépek „stand by” üzemmódját ne használjuk, kapcsoljuk ki őket éjszakára, ugyanis a kijelzők fényei is készenléti áramot fogyasztanak, ezzel nagyon sok energiát megtakaríthatunk.
Az elhasznált berendezéseket kezeljük veszélyes hulladékként, gondoskodjunk ártalmatlanításukról vagy újrahasznosításukról. A kereskedők ezeket kötelesek visszavenni.
4. Energiamegtakarítás a konyhában
Első körben érdemes alaposabban átvizsgálni edényeinket, fedőinket, hiszen ezek anyaga, minősége, formája is befolyásolja, hogy mennyi energiát használunk fel. Az ebéd készítésekor tanácsos jó hővezetésű anyagokból (öntöttvas, acél, zománcozott vas) készült edényekben főzni.
Az sem praktikus, ha az edény mérete nem illeszkedik a gázrózsa méretéhez. Ilyenkor ugyanis a fazék vagy lábos oldalán túlnyúló lángok sokkal több energiát használnak el, fölöslegesen. Ugyanilyen fontos a megfelelő méretű fedő is: ha egyáltalán nem teszünk fedőt az edény tetejére, akkor átlagosan háromszor tovább kell a tűzhely mellett várni arra, hogy elkészüljön az étel.
Még kevesebb gáz vész kárba, ha a forrás után kis lángon főzünk tovább, mivel ugyanannyi idő alatt kevesebb energiát fogyasztunk. Ha van kuktánk, használjuk minél gyakrabban! Ha ebben főzünk, az energiafelhasználás akár 40 százaléka, míg az időráfordítás 70 százaléka is megtakarítható. Az elkoszolódott gázégők, fűtőfelületek 10 százalékkal is ronthatják a tűzhelyek hatásfokát. Ha sűrűbben takarítjuk a sütőt és a gázrózsákat, és betartjuk a fenti szabályokat, több ezer forinttal kevesebbet fizetünk a szolgáltatónak.
(A lakbermagazin.hu cikke nyomán.)