Ásványgyapot szigetelés vagy polisztirolos? Válasszon kedvére!

Az ásványgyapot szigetelés (a kőzetgyapot és az üveggyapot szigetelés) remek tulajdonságokkal képes támogatni a meleg és egyszersmind energiahatékony családi fészek kialakítását. Mégis előfordul, hogy a polisztirol nyeri vele szemben a versenyt, mert olcsóbb. Érdemes többet fizetni az ásványgyapot szigetelésért? Melyiket válasszuk – és miért?

Az ásványgyapot szigetelés és a polisztirolos rendszer előnyei

Az „is-is” típusú, árnyalt válaszokat nem kedvelik azok, akik szeretik a nagy, egyértelmű bejelentéseket, de ezek azok a megoldások, amik a leghasznosabbnak bizonyulnak a gyakorlatban.

Ez a jelen dilemma kapcsán is így van, hiszen a Mapei minden igényre elsőre végleges megoldást biztosító kínálatában egyaránt megtalálható az ásványgyapot szigetelés (pontos és teljes nevén a Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszer) és a polisztirolos rivális (a Mapetherm PS homlokzati hőszigetelő rendszer).

Ami az utóbbit illeti, nagy előnye, hogy kisebb a fajlagos anyagköltség, vagyis olcsóbb, de hatékony megoldást kínál, mert a kivitelezés egyszerű és nagyon gyors. Páraáteresztő képessége csekélyebb ugyan, de kiválóan hőszigetel. Nem is csoda, hogy a kivitelezők előszeretettel használják, és igen nagy választék található belőle a piacon!

A páraáteresztő képesség ugyanakkor az a szempont, amiben az ásványgyapot szigetelés egyértelműen lekörözi a költséghatékony riválist. Ha megfelelően alkalmazzák, akkor a penészedés gyakorlatilag kizárt. A természetes alapanyagú Mapetherm MW ásványgyapotos rendszer ára magasabb ugyan, de cserébe képes akár a legszigorúbb tűzvédelmi előírásoknak is eleget tenni, és a nedvesség szabad távozását is biztosítani képes.

Kimondottan a kőzetgyapot ajánlható azoknak, akik csendes, nyugodt lakókörnyezetre vágynak, mert sűrű szálszerkezete a polisztirolhoz képest jobban elnyeli a kellemetlen zörejeket, hangokat. Ha tehát út mellett, forgalmas helyen épül a lakóház, akkor érdemes a drágábbik, Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszerbe befektetni, mert ezért a stresszmentesebb környezetért a lakók is hálásak lesznek.

Még nem biztos benne, hogy Önnek mi lenne a megfelelő megoldás? Kérjen díjmentes, szakszerű segítséget a linken a polisztirolos és az ásványványgyapot szigetelés közötti döntéshez?

Kérdezek a szaktanácsadótól