A gázszámla az egekig ér? Így tud a legjobban spórolni

Manapság már senki sem kérdőjelezi meg a hőszigetelés előnyeit. Általában elmondhatjuk, hogy szigetelés nélkül az otthonok fűtésére használt energiamennyiség 30%-a kárba vész. Rengeteg pénzt költünk energiára, a téli időszakban a gázszámlák nagyon megnyomják a rezsiköltségeket is. Eközben a Magyarországon lévő közel 3 millió családi ház nagyrésze szigeteletlen!

Csökkentse a gázszámláját látványosan

Bár különböző megtakarítási tippek tucatjával léteznek, és tény, hogy a megfontolt fogyasztás sokat segít, amikor a gázszámlánkat szeretnénk csökkenteni. Látványos megtakarítást azonban nem lehet elérni ezekkel a tippekkel. Ezzel szemben a hőszigetelés olyan megoldást jelent, ami egyrészt csökkenti a rezsiköltségeket (télen és nyáron egyaránt, ezt ne felejtsük el), másrészt komfortosabbá teszi a lakásunkat. Nem lesz több gondunk azzal, hogy lehetetlenség felfűteni az otthonunkat, hogy a hőhidas részeken állandóan megjelenik a penész, akárhogy irtjuk, és megszűnik az a kellemetlen jelenség is, amikor falaink valósággal sugározzák a hideget.

Hőszigeteléssel az áramszámlát is csökkentheti

Induljunk ki abból a tényből, hogy a legtöbb családi ház fűtése kazánnal történik, ami akkor kapcsol be, amikor a hőmérséklet a meghatározott érték alá esik. Egy hőszigetelt házban a kazán kevesebbszer kapcsol be a nap folyamán, sőt a melegebb téli napokon előfordulhat, hogy nem süllyed a hőmérséklet a meghatározott alá, és be sem kapcsol. Egyes számítások szerint egy hőszigetelt házban átlagosan 3-szor kevesebbszer kapcsol be a kazán, mint egy szigetelés nélküliben. Ha a kazán nem kapcsol be, akkor az elektromos keringető szivattyú sem üzemel, és ez több ezer forint megtakarítást jelent az egész fűtési szezonra levetítve.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Klasszikus kérdés a hőszigetelés kapcsán, nyilván nem véletlenül. Sokféle számítással lehet találkozni, de a kérdést konkrétan megválaszolni mindig az adott épületre lehet, és még ekkor sem lehet csupán a homlokzati hőszigetelésből kiindulni! A megtakarítás mértéke ugyanis több tényezőtől függ: a meglévő falazat hőszigetelő képességétől, milyen az adott szerkezetek hőszigetelő képessége felújítás előtt és után stb. 

Mint láttuk, a hőszigetelés egyaránt csökkenti a gáz- és a villanyszámlát is. Érdemes mindkét tényezőt figyelembe venni, amikor a befektetés megtérülését számoljuk, illetve azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a hőszigeteléssel az adott ingatlan értékét is növeljük.

 

Kérdezek a szaktanácsadótól