A takarékos felújítók 7 okos tippje

Végre kiderült, hogy mik azok a kérdések, amiket a felújítás előtt állók a hőszigetelésről feltesznek. Egy országos méretű felmérésünk összegyűjtötte a leggyakoribb kérdéseket, ezeket most a szakértők meg is válaszolják. Íme, 7 kérdés, amit a pénztárcájukra érzékeny felújítók tettek fel.

  1. Milyen vastagságú szigetelés javasolt családi ház esetén?

A hőszigetelés szükséges vastagsága több tényezőtől függ. Először is függ a szigetelendő falszerkezet típusától, illetve hőszigetelő képességétől. Más egy 15 cm-es vasbeton fal hőszigetelő képessége és más egy 38 cm-es vázkerámia falazaté. Általánosságban elmondható, hogy az alkalmazott hőszigetelő anyagok vastagsága az elmúlt évek során folyamatosan nő. Ma már ritkán építenek 10 cm-nél vékonyabb lemezzel hőszigetelő rendszert. De inkább a 15 cm-es, vagy akár 20 cm vastag rendszerek a jellemzők, ha például egy fehér EPS hőszigetelő anyagot veszünk alapul. 30-35 cm vastagságot már a passzív házak homlokzati falain találunk, ami még Magyarországon viszonylag ritka.

  1. Mennyi idő alatt térül meg egy ilyen befektetés?

Ha az ingatlanra gyakorolt értéknövelő hatását vesszük figyelembe, akkor földrajzi elhelyezkedéstől függően lehet mondani, hogy azonnal! A megtakarítás mértéke sok tényezőtől függ: honnan indulunk, azaz milyen a meglévő falszerkezet hőszigetelő képessége? Milyen az egyéb szerkezetek hőszigetelő képessége, felújítás előtt és után stb.

  1. Valóban jobb az ásványgyapotos hőszigetelés, mint a polisztirol szigetelés? Melyik a drágább és miért?

A kőzetgyapot és a polisztirol hőszigetelő anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Van, amelyikben az egyik, van, amelyikben a másik a jobb, vagy kedvezőbb, vagy éppen szükségesebb.

A kedvezőbb ára miatt általános esetben, ha nincsenek egyéb (pl. tűzvédelmi) előírások, vagy különleges igények, a polisztirolt szokták használni hőszigetelésként. A kőzetgyapot ára kb. 2,5-3-szorosa a fehér polisztirolénak. Kőzetgyapotot leggyakrabban ott használunk, ahol tűzvédelmi követelmények vannak.

Hőszigetelő képességét tekintve a kőzetgyapot jobb, mint a fehér polisztirol, viszont a grafitadalékos, szürke polisztirol termékek már jobb hőszigetelő képességűek a kőzetgyapot lemezeknél. A kőzetgyapotnak kiváló a páraáteresztő képessége, ezért ha az lényeges szempontként merül fel a hőszigeteléskor, akkor ezt kell előnybe részesíteni a polisztirollal szemben.

A kivitelezés szempontját is érdemes megemlíteni, a kőzetgyapot lemezek nehezebbek, ezért a kezelhetőségük is nehezebb a kivitelezés során. Emellett érzékenyebbek a nedvességre, ezért fokozottan kell védeni a megázással szemben.

Végül: a kőzetgyapotnak kiváló hangszigetelő képessége van, tehát például egy forgalmas helyen lévő ház esetén fontos szempont lehet a jó hangszigetelés is.

  1. Az évek alatt fog veszíteni a hőszigetelő képességéből az épület?

Nem ismert ilyen jelenség.

  1. Megéri-e a meglévő 5 cm-es szigetelést további 5-10 cm-el növelni?

Igen, mivel az 5 cm már a mai előírásoknak nem igen felel meg, és a jobb hőszigetelés az ingatlan értékét is növeli. Érdemes előtte méretezéssel ellenőrizni!

  1. Rendszerben kell gondolkodnom, ha hőszigetelni szeretném az otthonomat?

Igen, a garancia miatt érdemes rendszerben megvásárolni a hőszigeteléshez szükséges elemeket.

  1. Mennyire tartós a hőszigetelés?

Egy szakszerűen kivitelezett hőszigetelő rendszer 20-25 évet gond nélkül kibír. Azonban a hőszigetelés rendszer eleme a vakolat, ami színtől függően az UV hatására fakulhat, koszolódhat.

 

Kérdezek a szaktanácsadótól