Lélegzik-e a ház a hőszigetelés alatt?

Gyakori kérdés, hogy lélegzik-e egy falszerkezet, ha szigetelés kerül rá. Ez a kérdés a hőszigetelés előtt állókban szokott felmerülni leginkább, attól tartanak, hogy a szigetelés megvalósításával remek körülmények teremtődnek majd a gombák, a penész szaporodásához, és beruházásukkal csak bajt hoznak a saját nyakukra. Vajon valóban van ok aggodalomra?

Valóban „bedunsztoljuk” a házunkat a hőszigeteléssel?

Ha megvizsgáljuk azt, hogy az épület belső tereiből mennyi pára vándorol át a homlokzati falakon keresztül, akkor azt kell mondanunk, hogy a teljes páramennyiségnek eléggé kis százaléka, kb. 2-3%-a jut át a falakon. A többi pára a nyílászárókon távozik, és nem a falszerkezeten át! Belső diszperziós festés esetén pedig semennyi pára nem jut át a falakon.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag alaptalan az az aggodalom, hogy a hőszigetelő rendszerrel lezárjuk, vagy „becsomagoljuk”, vagy „bedunsztoljuk” a házunkat. 

Ha valaki semmiképpen nem szeretne polisztirolos rendszert alkalmazni, akkor menjen biztosra egy kőzetgyapot hőszigetelő rendszerrel. A kőzetgyapot egyik előnye ugyanis, hogy nagyon jó a páraáteresztő képessége. A kőzetgyapot páraátbocsátási tényezője az 1-hez közeli, vagyis nagyon jó érték.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a polisztirolnak sincs rossz páraáteresztési együtthatója, a 20-40-es értéket jellemzően tudják a különböző polisztirol gyártók termékei.

Milyen esetekben javasolt a kőzetgyapot hőszigetelés?

Vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten előnyös, ha a kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer mellett tesszük le a voksunkat.

 

  • Nincs idő megvárni a fal kiszáradását

 

Az újonnan épült falszerkezetben a habarcsok víztartalmából származó építési víz még benne marad. Ennek a víznek távoznia kell a falból, és ezt a kőzetgyapot hőszigetelésen keresztül megteheti.

 

  • Vályogház

 

Nem jellemző, de vannak olyan esetek, amikor ragaszkodnak a vályogház szigeteléséhez. Ilyenkor is a kőzetgyapot a megfelelő választás.

 

  • Alulról vizesedő fal

 

Fontos leszögezni, hogy a fal nedvesedésének okát meg kell szüntetni! Ezután meg kell várni a falazat kiszáradását, és csak azután lehet hőszigetelni. Elővigyázatosságból ilyen esetekben jó egy páraáteresztő kőzetgyapot hőszigetelő rendszer alkalmazása.

Hőszigetelés előtt áll, és számos kérdés merül fel Önben? Mielőtt bármilyen döntést hozna, olvassa el a Mapei ingyenesen letölthető e-bookját, ami számos gyakori kérdésre megbízható választ nyújt! A jó hőszigetelő rendszer című e-book letöltése>>

Kérdezek a szaktanácsadótól