A legjobb hőszigetelés – vajon létezik ilyen?

Örökösen visszatérő kérdés: melyik és milyen fajta hőszigetelés a leghatékonyabb? 

Attól függ milyen szempontból. Csak az előírásoknak akarunk megfelelni, vagy magasabb igényünk van? A legjobb minőséget keressük, vagy a legjobb ár/érték arányt? A válasz ráadásul mindig a meglévő szerkezettől is függ, ezért méretezéssel együtt lehet meghatározni. 

Milyen hőszigetelés az ideális – az épületszerkezettől függően

Homlokzati szigetelés: kőzetgyapot vagy polisztirol legyen?

A kőzetgyapot és a polisztirol hőszigetelő anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Általánosan elterjedt nézet, hogy a kőzetgyapot szigetelés drágább, de jobb. Az igazság ennél árnyaltabb. Vannak olyan jellemzők, amelyekben az egyik anyag jobban teljesít, van amelyikben a másik a kedvezőbb vagy éppen szükségesebb.

Kedvezőbb ára miatt általános esetben, ha nincsenek kötelező előírások vagy különleges igények, a polisztirolt szokták használni hőszigetelésként. A kőzetgyapot valóban drágább, mint a fehér polisztirol, de meg is éri az árát: jobb a hőszigetelő képessége, kiváló a páraáteresztő képessége (nem lesz penészesedés), nem éghető és kiváló hangszigetelő.

Tudni kell, hogy a grafitadalékos szürke polisztirol termékek már jobb hőszigetelő képességűek a kőzetgyapot lemezeknél. A szürke polisztirol szintén drágább, mint a fehér, viszont a kőzetgyapottal szemben a lemezek könnyűek, és bizonyos esetekben a hőszigetelés vastagsága is csökkenthető vele.

Lábazati hőszigetelés

A közhiedelemmel ellentétben a lábazatot is kell szigetelni a „kerülő hőhidasság” miatt. Ha valaki nem szívesen áldozza fel a szép terméskő lábazatot, akkor dönthet úgy, hogy nem szigeteli, de tudatában kell lennie, hogy a szigetelés nem lesz optimális. Ha a lábazat vízszigeteléssel nem védett, akkor csak fagyálló extrudált hőszigetelő lapok (XPS), illetve formahabosított expandált hőszigetelő lapok alkalmazhatóak.

Pince szigetelése

A pince esetén nem kerülheti el a figyelmünket a megfelelő vízszigetelés. Ezért olyan anyagokat kell választani a pincefalak külső oldali hőszigetelésére, amelyek a talajnedvesség elleni szigetelés mechanikai védelmét is ellátják. Ezek a zárt cellaszerkezetű extrudált hőszigetelő lapok (XPS).

Padlás hőszigetelése

Padlások esetében elsősorban az ásványgyapot (kőzetgyapot vagy üveggyapot) hőszigetelés alkalmazása javasolt, mivel a nyitott szálszerkezet kiegyenlíti a nedves rétegekben keletkező páranyomást. Fafödémeken tilos párazáró jellegű polisztirolhabot vagy párazáró jellegű fóliát, illetve burkolatot alkalmazni!

Melyik a legmegfelelőbb hőszigetelő rendszer az Ön számára? Ha hőszigetelni szeretne, előtte feltétlenül olvassa el ingyenesen letölthető kiadványunkat, mert számos kérdésére választ kap! A jó hőszigetelő rendszer e-book letöltése>>

Kérdezek a szaktanácsadótól