Nem mindig kell, de néha muszáj: ásványgyapot hőszigetelés

Miért lehet szükséges, sőt kötelező az ásványgyapot hőszigetelés? Régebbi épületek esetében, ha nem tökéletes az alulról jövő nedvesség elleni szigetelés, a szakemberek csakis ezt a megoldást fogják ajánlani – és bizony igazuk is lesz. Ha szigorú tűzvédelmi előírásoknak kell eleget tenni, vagy akár az új épületek esetében is, a nedvesség szabad távozásának biztosítására szintén ezt a bizonyos rendszert a leginkább érdemes válaszani.

Lássuk, hogyan segít az ásványgyapot hőszigetelés!

A Mapetherm MW ásványgyapot hőszigetelés azzal a tulajdonsággal büszkélkedhet – a kiváló, természetes alapanyaga mellett –, hogy páraáteresztő képessége a levegőével közel azonos. 

Ez amiatt fontos, mert tudni kell, hogy a falakon keresztül keletkező pára általában mindössze töredékében távozik el a lakásokból. Két eset lehetséges. Ha a nyílászárók nem a legjobbak, akkor az ajtón-ablakon át illan el a levegővel együtt a pára jó része is. Ha ellenben a nyílászárók kiválóak, akkor rendszeres szellőztetésre van szükség. Na de még ilyen esetben is, ha csak nemrég épült a lakás, és az építői erre a szempontra is tekintettel voltak, jól jön, ha meggyorsítjuk a nedvesség távozását.

Az ásványgyapot hőszigetelés esetében, amely ezt nyújtani képes, csakugyan drágább megoldásról van szó, mint amilyet polisztirolos rendszerek jelentenek, és a kivitelezés is komoly szakértelmet igényel, de a páraáteresztésbeli kiválóság mellett ez a választás olyan extra előnyökkel is jár, mint például a kártevőkkel szembeni ellenállás, illetve a hírhedt „matraceffektus” hiánya – ami azt jelenti, hogy a lapok nem hőtágulnak, illetve zsugorodnak.

A rendszer megvalósításához azért érdemes teljesen a Mapeire bíznia magát, mert az egyébként összeválogatott termékek esetében nem biztos, hogy az elemek jól össze tudnak dolgozni. Ezzel szemben a mi rendszerünk elemei tökéletesen egymáshoz illeszkednek, így a háza szigetelésekor valóban rendszerben gondolkodhat.

Képzett hőszigetelő szakember, rutinos kivitelező szükséges ahhoz, hogy ez a rendszer beváltsa a hozzá fűzött igényeket. De annak ellenére, hogy az önálló használatáról inkább lebeszélnénk, hacsak véletlenül nem épp az a szakmája, mindenképpen érdemes az alapvető információkról tudomást szereznie. Forduljon hozzánk a linken, és mi felfedjük Önnek az ásványgyapot hőszigetelés minden titkát!

Kérdezek a szaktanácsadótól