Hogyan lehet csökkenteni a penészt okozó hőhidakat?

Sokan találkoznak azzal a bosszantó jelenséggel, hogy az otthonuk fala penészedik. A penész nemcsak a régi, nem hőszigetelt épületek problémája, mert az új építésű lakásokban is ugyanúgy felbukkan. A túl gyorsan felhúzott épületekben a falakban rekedt építési nedvesség és az olcsó vagy rossz minőségű anyagok miatt szintén előjöhetnek hasonló gondok. Hogyan lehet csökkenteni a penészt okozó hőhidakat?

penészt okozó hőhidakat

Az alábbi videóban egy olyan háztulajdonos osztja meg tapasztalatait, aki hasonló klasszikus problémával küzdött, mint amiről beszélünk. Az 50-60-as években épült házában minden tél során a hőhidak miatt penész jelent meg a sarkokban. Tartós megoldást keresett, és végül a Mapei hőszigetelésénél kötött ki.

A Mapei hőszigetelés a probléma megoldásán túl még ennél többet is adott! Mi lett a Mapei hőszigetelésének eredménye? Először is megszüntette a hőhidakat, másodszor pedig csökkentette a tulajdonos téli gázszámláját. Ugyanakkor volt egy meglepően pozitív hatása is, amire nem is számított. Tekintsd meg a videót, és megtudod, miről is van szó.

Mi ebből a tanulság? A megfelelő szigeteléssel jelentősen csökkentheted a hőhidakat, hogy ne okozzanak gondot az energiaveszteségben vagy a felületi hőmérsékletben. A hőszigeteléshez jó minőségű anyagokat célszerű választani. 

Így kerülhető el a hőhidak kialakulása

A hőhíd a lakásokban egy gyakran előforduló probléma, mely jelentős hőveszteséget és penészedést okozhat. 

Megfelelő hőszigetelés

A falak, tető és padló szakszerű hőszigetelése kulcsfontosságú. Ma már számos kiváló minőségű hőszigetelő anyag áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan csökkentik a hőveszteséget.

Nyílászárók cseréje

A régi, nem tökéletesen záródó vagy rosszul szigetelt ablakok és ajtók komoly hőhidakat képezhetnek. A modern, többrétegű üvegezéssel rendelkező ablakok és jól szigetelt ajtók segítenek minimalizálni ezt a problémát.

Hídmentes kialakítás

Az építés során fontos, hogy az épületszerkezetek találkozásainál (pl. fal és tető, illetve a fal és padló) különös figyelmet fordítsunk a hídmentes kialakításra.

Szellőzés

A jó szellőzés biztosítja, hogy a pára ne csapódjon le a hideg felületeken. Használjunk szellőzőrendszert, vagy gyakran szellőztessünk természetes módon.

Belső szigetelés

Ha az épület külső szigetelése nem lehetséges, akkor a belső szigetelés is egy alternatíva lehet, különösen a problémás területeken.

Hőhíd-gyanús helyek ellenőrzése

Rendszeresen ellenőriztesd a lakásodat hőkamerával, hogy időben észrevedd és kezeld a hőhidak kialakulásának árulkodó jeleit.

Tájékozódás

Érdemes szakember véleményét is kikérni a lakásod specifikus kihívásaihoz, mivel minden épület egyedi, és ami az egyik helyen működik, az máshol nem feltétlenül hatékony.

penészt okozó hőhidakat

Az otthonodban a hőhidak megelőzése a kényelem mellett hosszabb távon pénzt is megtakarít a fűtési költségeken. Emellett hozzájárulsz egy fenntarthatóbb és energiatakarékosabb környezethez is.

Rendkívül fontos, hogy a hőszigetelés minden lépését bízzuk szakemberre! Aki saját megoldásokkal próbálkozik, az sokat kockáztat. A rosszul végzett munka sem oldja meg a gondokat, és rengeteg pénzbe kerül.

Felmerültek benned kérdések a hőszigeteléssel kapcsolatban? Szeretnéd jobban megérteni a témát? Töltsd le ingyenes kiadványunkat, és ismerd meg a részleteket!  

Ha további szaktanácsra lenne szükséged a hőszigeteléssel kapcsolatban, keresd fel a honlapunkat. A Mapei munkatársai bármilyen szakmai kérdésben, valamint az elsőre végleges megoldás megtalálásában is örömmel segítenek, hogy felújításod problémamentes legyen!