A vakolat mumusa: így kerülheti el, hogy „színváltós” legyen a vakolat.

Sok hibázási lehetőség van a vakolat felhordásánál, az eredmény pedig minden esetben a ronda, foltos fal. Megmutatjuk a leggyakoribb hibákat, hogy Ön tudja, mire érdemes figyelni a kivitelezésnél. És hogyan lesz a piros-fekete vakolatból néha lila? Ezt is eláruljuk!

A vakolat mumusa: a mozaik vakolat (lábazati vakolat)

Ez a vakolat nagyon érzékenyebb a páratartalomra. 

Megtörtént eset: Egy piros-fekete szemcsés kerítést vakolt a kivitelező októberben. A vakolat egy hétfői napon elkészült. A megrendelő szerdán telefonált a Mapei minőségellenőrének, hogy lila a kerítés. Az ellenőr kiment a helyszínre, de nem látott problémát a piros-fekete kerítésen. Ez 3 napon keresztül ismétlődött. Majd a 4. napon, amikor az ellenőr reggel 6-6:30 között ért a helyszínre, látta, hogy valóban lila a kerítés. Ugyanis párában készült a vakolat, és a műgyanta megszívta magát nedvességgel. Mivel a műgyantának lilás színe van, ez párás időben mindig előjött, a kiszáradásig. Ez 3 évig tartott. 

A lábazati vakolatnak a felhordást követő 4 óra a kritikus idő. Addig se a tűző nap, se az eső nem érheti, mert ilyenkor nagyon érzékeny. A teljes száradási ideje 24 óra.

A lábazati vakolásnál figyelni kell arra is, hogy megfelelő vastagságban legyen felhordva az anyag. Ugyanis ha túl vastag, akkor dimbes-dombos lesz. De a nagyobbik baj, hogy az 5-6 napos száradást követően ez a vakolat meg fog rogyni. Ha túl vékony, akkor foltokban áttetszik az alatta lévő felület, és ezt nehéz javítani.  

Ezen a képen is jól látszik a túl vastag felhordásnál a műgyanta lilás színe, amely a vastagság miatt nem tudott megfelelően kiszáradni. A túl vékony felhordásnál pedig a fehéres foltokat láthatjuk a szemcsék között.

Kérdezek a szaktanácsadótól