Kellemes hőérzet egész évben, alacsony fűtésszámla: ez a titok

Ha Ön sem szeret az otthonában télen fázni, és nyáron megsülni, két megoldása lehet: vagy egy kellemes éghajlatú egzotikus szigetre költözik, vagy megvizsgálja az otthona hőszigetelését, hogy biztosan jól működik-e. Ugyanis egy jó hőszigetelés a kellemes hőérzetet és az alacsony fűtésszámlát is garantálja. De melyik hőszigetelési módot érdemes választania? Mutatjuk a lehetőségeket!

  • Homlokzati hőszigetelés

A hőveszteség nagy része a falakon és nyílászárókon keresztül távozik, ezért rendkívül fontos a megfelelő homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztása. 

Magyarországon legtöbbször polisztirolhab (EPS) rendszerű szigeteléssel találkozhatunk, mivel kedvező árú, és jó hőszigetelő képességgel bír. Találhatunk a piacon grafit adalékos változatot is, ez környezeti szempontból is jó választás.

Nem mindegy azonban, hogy a polisztirol táblák közül milyen vastagságú kerül fel az épületre. Ehhez tudni kell, hogy a falazat milyen vastagságú. Általánosságban elmondható, hogy minél vastagabb a szigetelés, annál jobb eredményt érhetünk el. Egy vastagabb, jó minőségű téglafal esetében elég viszont vékonyabb szigetelést alkalmazni.

  • Lábazat hőszigetelés

A lábazat hőszigetelése legalább annyira fontos, mint a homlokzaté, mivel ha nem kap megfelelő szigetelést, akkor az alsó szinteken nem lesz megfelelő a hőmegtartás, valamint számolni kell a páralecsapódás okozta penészedéssel és gombásodással.

Fontos tudni, hogy a lábazatra más szigetelő anyag kell, mint a homlokzatra. Leggyakrabban XPS, zárt cellás polisztirolt használnak, mivel a vízfelvevő képessége ennek a legkisebb. Nagyon fontos, hogy csak tartós és ellenálló anyagot válasszunk, mivel lényegesen nagyobb igénybevételnek van kitéve. Érdemes minél vastagabb szigetelést felhelyezni, a fagyállóság miatt.

  • Födém hőszigetelés

Sík, padlással rendelkező födém esetén könnyen és olcsón javítható az épület szigetelő képessége, mivel a meleg felfelé száll. Ha járófelületre van szükség a padláson, érdemes lépésálló polisztirolt lerakni, egyéb esetben elegendő lehet egy cellulóz vagy üveggyapot paplan leterítése.

Jó megoldás a födémek szigetelésére a cellulóz szigetelőanyag, mert rendkívül jó a hőtároló képessége, és megfelelő szigetelést lehet vele kialakítani a padláson is, így a megszökő hő akár 80%-át is megtakaríthatjuk. A födém szigetelése nyáron is hasznos lehet, hiszen a szigeteléssel elzárhatjuk a meleg útját.

  • Mennyezet hőszigetelés

Ha valami miatt nem megoldható a födém szigetelése, vagy csak szeretnénk extra szigetelést is, akkor érdemes álmennyezetben gondolkodni. Ha csak a szigetelés a cél, és nincsenek csövek, ventilátorok, vagy egyéb gépészeti szerkezetek a mennyezeten, akkor egy vékonyabb álmennyezet is elfogadható megoldás lehet. 

Nagyobb belmagasság esetén tágabbak a lehetőségek, ilyenkor komplett vázszerkezetet lehet kialakítani, melybe üveg- vagy kőzetgyapot kerül, majd gipszkartonnal fedik el. Ebben az esetben a hang- és a hőszigetelés is egyszerre megoldható. 

  • Belső fali hőszigetelés

Kevesebb anyagot igényel, mint a homlokzat szigetelése, nem kell állványozni, ezért jó megoldásnak tűnhet, ám mégsem javasolt. A legfőbb ellenérv, hogy a hőhidak miatt a fal teljesen elveszíti a hőtároló képességét. Egy külső szigetelésnél a hideg levegő nem tud bejutni a falakon keresztül, ezért gyakorlatilag a benti meleg levegő tárolójává válik. Belső szigetelésnél pont az ellenkezője történik: a meleg levegő útját állja a belső szigetelés, és külső szigetelés hiányában a fal a hideg levegőt tárolja.

 A fix24.hu cikke nyomán.

Kérdezek a szaktanácsadótól