Természetes, tartós… és még? Az ásványgyapot hőszigetelés előnyeiről

Félreértés ne essék! Az ásványgyapot hőszigetelés fogalma a kőzetgyapot, az üveggyapot és a salakgyapot szigetelőanyag-típusait foglalja magában  (és nem csupán a kőzetgyapotot, amivel gyakran egyenértékű gyanánt kezelik a fogalmat). A „divatból kiment” salakgyapot ma ritkaságszáma megy, úgyhogy a gyakorlatban az üveg- és a kőzetgyapottal találkozhatunk. Miért érdemes ezekre bíznunk a szigetelést?

Ütős érvek az ásványgyapot hőszigetelés mellett

Szigetelne? Csak természetesen! Az ásványgyapot hőszigetelés esetében a kőzetszálak között meghúzódó, természetes levegőnek köszönhető a szigetelés kiváló hatásfoka

Ez ugyanakkor az állandó, tartós megoldást keresőknek is kedvez, hiszen a szigetelőanyagunk, a levegő ez esetben az idő múlásával nem romlik, hanem akár fél évszázadig is megőrzi az eredeti tulajdonságait.

Mi kell ennél több? Például az ásványgyapotra jellemző alak- és mérettartó tulajdonságok, amik jól jönnek a szélsőséges hőmérsékleti ingadozások idején. Az anyag hőtágulása ez esetben elhanyagolható, így feszültség és alakváltozás nélkül, egyaránt elviseli a téli és a nyári időszak megpróbáltatásait.

De nem csak azért ajánlható, mert nem zsugorodik, és nem roskad, hanem tűzvédelmi szempontból is, hiszen nem éghető anyaggal van dolgunk. Mi több, nem csupán nem terjeszti a tüzet, hanem egyenesen védheti az épületet attól, hogy – most a legrosszab esetet tartva szem előtt, hogy megnyugtatóan felkészülhessünk rá – tűz esetén az elharapózó lángok martaléka legyen.

A mindennapokban ezzel a ritka balszerencsével, a tűzzel, illetve a vele szembeni védelemmel szemben sokkal gyakrabban jöhet jól kiváló hangszigetelő tulajdonsága, amely a nyitott szálszerkezetnek köszönhetően szűri, tompítja a beszüremlő hangokat. 

És ha mindehhez még azt is hozzátesszük, páraáteresztő és víztaszító (hidrofób) tulajdonságainak köszönhetően egészségesebb, élhetőbb lakókörnyezetet biztosíthat, akkor máris előttünk áll az eszményi hőszigetelő képe.

Egy szó, mint száz: olyan szigetelési megoldást ez, amit mi a Mapeitől csak ajánlani tudunk. Szakértőinkhez bizalommal fordulhat a linken, ha kérdései vannak az ásványgyapot hőszigetelés kivitelezése kapcsán!

Kérdezek a szaktanácsadótól