Ahogy beköszönt a fűtésszezon, megjelenik a penész a sarokban? Így irtsa ki!

Meleg, párás környezet: télen lakásunkban akarva-akaratlanul is ideális körülményeket teremtünk a penészgomba szaporodásához. A penészesedés minden olyan helyen megjelenik, ahol legalább 72 órán keresztül 75% feletti a páratartalom. A penészgomba ott van körülöttünk a levegőben, spórák ezrei szállnak mindenhol, ám addig nincs semmi gond, amíg megfelelő táptalajra nem találnak. Ahogy azonban kedvezőre fordulnak számukra a körülmények, egyből beindul a penészesedés. Először pontszerűen, majd ronda foltok formájában.

Miért nem jelenik meg nyáron a penész?

Nyáron ugyanis nem jelent gondot a pára: a nyitott ablakok, ajtók biztosítják az állandó légcserét. A jó szellőztetés ugyanis kritikus. Amikor beköszönt a hideg, és bekapcsoljuk a fűtést, a zárt lakásban minden párologni kezd. Vagyis párolog a beton, a fából készült bútorok, de még a fal is. A beszorult pára pedig kedvez a penészgomba szaporodásának.

Mit tehetünk a penészesedés kialakulása ellen?

  1. A legfontosabb dolog az alapos szellőztetés télen is. Ne engedjük, hogy a pára beszoruljon, és lecsapódjon a falakon. Télen is gyakran kell szellőztetni: rövid ideig, nagyon jó, ha kereszthuzatot tudunk csinálni. Nem kell kihűteni teljesen a lakást, hogy a fűtésszámla még a nagynál és nagyobb legyen. Ha csak rövid ideig szellőztetünk, a falak, bútorok nem hűlnek le, a szoba levegője hamar visszamelegszik. Fontos, hogy a lakás levegőjét többször is kicseréljük naponta.
  2. A párás helyiségekben, a fürdőszobában, konyhában rásegíthetünk a légmozgásra a klíma fűtési üzemmódjával vagy párátlanító készülékkel. Különösen figyelni kell abban az esetben, ha a párás helyiségnek nincs ablaka, és ezért a szellőztetése körülményesebb.
  3. A nyílászárók cseréje is fokozhatja a lakás páratartalmát. A kitűnően záródó ablakok ugyanis lecsökkentik a természetes légcserét.Felismerve ennek hátrányait, bevezették a résszellőzés funkcióval ellátott hőszigetelt ablakokat, amelyek bizonyos fokúszellőzést tesznek lehetővé.
  4. A penész felbukkanása azt is jelezheti, hogy hőhidas a lakásunk. Különböző szerkezeti elemek találkozásánál (pl. fal és nyílászáró), vagy eltérő geometriájú részeken (pl. sarkok) hőmérsékletkülönbség alakul ki, és a hidegebb felületen a pára kicsapódik, beindul a penészesedés. A hőhidas helyeket megfelelő hőszigeteléssel lehet felszámolni.
  5. A penészesedés kapcsán is elmondható, hogy amíg nem számoljuk fel az okát, addig nem fogunk tőle végérvényesen megszabadulni. De addig is cselekednünk kell, és ehhez remek penészlemosókat találhatunk, illetve olyan falfestéket, ami penészálló bevonatot képez. Ezek a termékek segítségünkre lehetnek abban, hogy az ártalmas penészspórák ne jussanak be a tüdőnkbe, légúti betegségeket okozva.

Szeretné kizárni az otthonából végérvényesen a penészt? Összegyűjtöttük egyetlen kiadványba a leghatékonyabb módszereket! Töltse le ingyen, és biztosítsa be otthonát a penész ellen>>

Kérdezek a szaktanácsadótól