Valóban jobb az ásványgyapot hőszigetelés, mint a polisztirol szigetelés?

Az ásványgyapot hőszigetelés, így a kőzetgyapot és az üveggyapot szigetelés is remek tulajdonságokkal rendelkezik. A két legnépszerűbb homlokzati hőszigetelés, a kőzetgyapot és a polisztirol versenyét sokszor ez utóbbi nyeri meg, mivel jóval olcsóbb. Valóban jobb az ásványgyapot, és csak az ára miatt népszerű a polisztirol? Ennek a kérdésnek járunk ma utána.

Ásványgyapot hőszigetelés vagy polisztirol: Ön melyiket választaná?

Az ásványgyapot és a polisztirol hőszigetelő anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Van, amelyikben az egyik, van, amelyikben a másik a jobb. 

Alapesetben a kedvezőbb ár miatt a polisztirolra szokott esni a választás, ha nincsenek egyéb (pl. tűzvédelmi) előírások vagy különleges igények. A kőzetgyapot ára kb. 2,5-3-szorosa a fehér polisztirolénak. Kőzetgyapotot leggyakrabban ott használunk, ahol tűzvédelmi követelmények vannak: mert itt kötelezően kőzetgyapotot kell használnunk. A kőzetgyapot tűzvédelmi besorolása: nem éghető (A1). Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy valóban szükséges-e a kőzetgyapot, forduljon szakemberhez!

A kőzetgyapot jobb hőszigetelő? 

A válasz összetett. Hőszigetelő képességét tekintve valóban a kőzetgyapot jobb, mint a fehér polisztirol, viszont a grafitadalékos, szürke polisztirol termékek már jobb hőszigetelő képességűek a kőzetgyapot lemezeknél. 

A kőzetgyapotnak kiváló a páraáteresztő képessége, ezért ha az lényeges szempontként merül fel a hőszigeteléskor, akkor ezt kell előnybe részesíteni a polisztirollal szemben. A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. A fal jó szellőzése biztosított, gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.

A kiváló páraáteresztő képesség következménye, hogy az ásványgyapot hőszigetelés érzékenyebb a nedvességre, ezért fokozottan kell védeni a megázással szemben.

A kivitelezés szempontját is érdemes megemlíteni, a kőzetgyapot lemezek nehezebbek, ezért a kezelhetőségük is nehezebb a kivitelezés során.

Melyik a jobb hangszigetelő?

A kőzetgyapotnak kiváló hangszigetelő képessége van, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Egy forgalmas helyen lévő ház esetén elsőrendű fontosságú a jó hangszigetelés is, ezért mindenképp megéri befektetni az ásványgyapot hőszigetelésbe.

Melyik rendszert ajánlja a Mapei?

A Mapei termékkínálatában megtalálható mind a polisztirolos (Mapetherm PS homlokzati hőszigetelő rendszer), mind az ásványgyapotos rendszer (Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszer).

Mindkettőnek megvan az előnye!

A Mapetherm PS polisztirol hőszigetelő tábla alapú rendszernek egyik nagy előnye, hogy a fajlagos anyagköltsége általában kisebb, mint az ásványgyapotosnak. Mellette érvként szolgál az is, hogy egyszerű és gyors kivitelezést tesz lehetővé, ezért szeretnek a kivitelezők is ezzel dolgozni, és ezért található a piacon is ebből a legnagyobb választék.

A páraáteresztő képességük ugyan alacsonyabb, mint az ásványgyapotos rendszeré, de hőszigetelő képességük kiváló.

A levegővel közel azonos páraáteresztő képességű, természetes alapanyagú Mapetherm MW ásványgyapotos rendszer viszonylag magasabb áron érhető el. Az ásványgyapotos rendszer alkalmazása abban az esetben kerül előtérbe, amikor szigorúbb tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni, vagy akkor, amikor új épületek építésekor az építési nedvesség szabad távozását kell biztosítani.

Bizonytalan, hogy melyik szigetelést válassza, a polisztirolt vagy az ásványgyapot hőszigetelést? Szakszerű és ingyenes segítséget kérjen itt>>

Kérdezek a szaktanácsadótól