Miért jön jól a hőszigetelés ősszel?

Az ősz a legmegfelelőbb időszak a házépítésre, illetve a ház- és lakásfelújításokra. A felújítások között előkelő helyet foglal el a hőszigetelés, ha Ön is gondolkodik a lakása komfortosabbá tételén, az ősz a legalkalmasabb időszak a cselekvésre. Bár a hőszigetelés nyáron is nagyon előnyös, az mégis tagadhatatlan, hogy a téli szezonban tudunk a leglátványosabb változásokat elérni a segítségével az energiafogyasztás területén.

Miért érdemes pont ősszel nekilátni a hőszigetelésnek?

A homlokzati hőszigetelést ragasztani kell, mivel a ragasztók vizet is tartalmaznak, a beépítésnek sem a nagy meleg, sem a nagy hideg nem tesz jót. A tűző nap, a forróság túl túlzott mértékben eltávolítja a nedvességet az anyagból, mely így túl gyorsan szilárdul meg – ennek egyenes következménye, hogy repedések jelennek meg, és nem tudunk tartós, igazán jó minőségű eredményt elérni még a legjobb anyagok felhasználása és a legprofibb kivitelezés esetén sem. 

A tél sem alkalmas igazából a szigetelésre, mert a fagyás ugyanilyen káros következményeket von maga után. A késő őszi csapadék és köd akadályozza a ragasztó száradását, amivel ismét csak rossz irányt vesz a teljes szigetelési folyamat. Az erős szél pedig a tűző naphoz hasonlóan túlzottan kiszáríthatja a ragasztót.

Általánosságban elmondható, hogy +5 ℃ alatt és +30 ℃ felett sem ragasztani, sem vakolni nem szabad!

Mivel kezdjem az energetikai felújítást?

Konkrétan: mit hasznosabb először elvégezni, a szigetelést vagy a fűtési rendszer korszerűsítését? Bár minden esetre alkalmazható általános receptet nem lehet adni, általában elmondható, hogy a hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, amivel csökkenteni tudjuk a fűtési igényeket. 

Az anyagvásárlásnál figyelembe kell vennünk egy fontos szempontot: megéri rendszerben gondolkodni. A gyártók ugyanis úgy fejlesztik ki a termékeiket, hogy tökéletesen passzoljanak egymáshoz: a ragasztó, a hőszigetelő anyag, a vakolat (festék), de nem szabad megfeledkeznünk a kiegészítő termékekről sem: a háló, a dűbel, az élvédők, az indítóprofilok. Nyilván mindent meg lehet vásárolni külön-külön is, és sokan úgy gondolják, hogy anyagilag ez a jobb opció. Számolni kell azonban a kockázattal: lehet, hogy az általunk választott anyagok együtt dolgozása nem lesz optimális, és amit nyertünk a réven, azt többszörösen elveszítjük a vámon.

Felesleges a háza hőszigetelését tudományos kísérletté alakítani, aminek nem lehet előre tudni a végeredményét. Egy hőszigetelő rendszer az optimális eredményt nyújtja, a Mapei hőszigetelő rendszerei például több éves kutatómunka eredményei a legújabb technológia felhasználásával.

Segítünk, hogy megtalálja az otthonához a legmegfelelőbb hőszigetelő rendszert! A Mapei ingyenes e-bookjából megismerheti a leggyakoribb problémákat és azok megoldásait. Töltse le itt>>

Kérdezek a szaktanácsadótól