Energia megtakarítás: nyáron is érhetünk el eredményeket!

Ha az energia megtakarítás kerül szóba, elsőre mindenkinek az olcsó fűtés ugrik be – ami érthető is, mert a téli energiaszámlák szoktak a csillagos egekbe szökni. Pedig a mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több elektromos energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés! Energiafelhasználásunk 8-12 százalékát fordítjuk a levegő hűtésére, nem véletlen, hogy a nagyvárosok áramfogyasztása megugrik a kánikulában. 

Az energia megtakarítás tehát nyáron is lehet feladat, és nyáron is lehet pénzt spórolni… Elsősorban úgy, hogy minél kevesebb energiát használunk a lakás hűtéséhez. 

Energia megtakarítás a mesterséges hűtés kiiktatásával

Hogyan hűtsük a lakást elektromos energia felhasználása nélkül?

Megfelelő árnyékolással

Épületeink nyári felforrósodásáért nagy részben az ablakok és egyéb üvegfelület a felelősek elsősorban, mivel ezek beengedik a sugárzást a lakótérbe. Egy jó árnyékoló keveset enged be a nap energiájából, és sokat ver vissza. Egy teljesen átlagos redőny például kiválthatja a klímaberendezést egy átlagos nyári napon!

A nyári hővédelemben nagyon hasznosnak bizonyulnak a különböző árnyékolástechnikai megoldások. Egy kánikulai napon a légkondícionáló berendezés áramfogyasztását akár a felére is lecsökkenthetjük, ami már érezhető energia megtakarítás.

Szellőztetéssel

Elődeink jól tudták, milyen sokat jelent az, ha a hűs hajnali órákban, még napfelkelte előtt alaposan átszellőztetjük a lakást. A friss, hűvös levegőt beengedjük, aztán bezárjuk az összes nyílászárót, és leárnyékoljuk a lakást, hogy minél hosszabban élvezhessük a szellőztetés eredményét.

Napközben ne szellőztessünk! Azzal csak a meleg levegőt engedjük be a lakásba. Ha mégsem szeretnénk a teljes nyarat zárt ajtók és ablakok mögött tölteni, válasszunk kompromisszumos megoldást: kifelé billenő redőnyt, mely a levegőt beengedi, de a napsugárzást nem. Aki teheti, építsen árnyékoló teraszt az ablak elé, vagy szereljen az ablak, ajtó fölé napvitorlát.

Szintén jó megoldás, ha követjük a nap járását a szellőztetéssel. Csak ott szellőztessünk, ahol a napsugárzás nem éri a lakást!

A párolgás hőelvonással jár

Emlékezzünk vissza mit tanultunk az iskolában. A párolgás hűtő hatását kihasználva nedvesítsük be a bőrünket, mossuk fel gyakrabban a padlót. Szárítsuk a kimosott ruhát a lakásban, szükség esetén terítsünk ki benedvesített bolyhos kendőket. De vigyázat: a belső páratartalom növekedése kimondottan növeli a hőérzetet, ezért kerüljük a túlzásokat.

Hőszigeteléssel

Mert az épületek hőszigetelése nem csak télen jön jól… A hőszigetelés lényege, hogy télen a hideget, nyáron pedig a meleget zárja ki. Vagyis a lakótér hőmérsékletét kevésbé befolyásolja a külső hőmérséklet. Télen nehezebben hűl le, nyáron nehezebben melegszik fel a lakás. Ha korszerűsítjük a ház hőszigetelését, az a nyári hőterhelést is enyhíti. Egy jó hőszigetelési rendszer nyáron is energiát takarít meg nekünk!

Ha pedig a téli energia megtakarítás kapcsán szeretne a cselekvés útjára térni, olvassa el hasznos tippeket tartalmazó e-bookunkat>>

Kérdezek a szaktanácsadótól