HŐSZIGETELÉS MINDENKINEK

7+1 tipp, fűtéshez, amivel jelentős összegeket takaríthat meg

A fűtési szezon jelentősen megterheli a pénztárcánkat az elkövetkező hónapokban. Egy jó hőszigetelő rendszer ilyenkor aranyat ér, azonban érdemes alaposan körülnézni otthonunkban, és ha szükséges, kicsit változtatni napi szokásainkon. Persze nem kell fagyoskodnia, de itt tényleg igaz a mondás: sok kicsi sokra megy!

fűtéshez

Kép forrása: http://blackhillsinc.com/wp-content/uploads/2013/11/bigstock-Protecting-Your-House-2498036.jpg

Íme a 7+1 tanács, amivel Ön és családja is csökkentheti a fűtésköltségeket:

  1. Ha van rá lehetőség, használjon programozható termosztátot, amivel Ön szabályozza a fűtés hőfokát. Alacsonyra állítva éjszakára, vagy amikor senki sincs otthon, máris jelentős összeg takarítható meg, illetve a lakás egyes helyiségei sem igényelnek különösebb fűtést. Ne feledjük, hogy ezeket a berendezéseket időben és rendszeres időközönként szükséges karbantartani, hogy ne akkor kelljen sürgősen szerelőt hívni, amikor már mindenképpen fűteni kellene.
  2. A gyönyörű napsütéses téli napokon is nyugodtan letekerhető a fűtés, különösen, ha sok ablak van a szobában, mert a beszűrődő napfény kellemesen felmelegíti a szobát télen is.
  3. A fűtési szezonban ajánlott párologtatni is a nappaliban, hálószobában, mert a fűtés szárítja a levegőt, és egészségesebb, komfortosabb a páradúsabb levegő.
  4. Ügyeljünk a fűtőtest környékére: nem tanácsos körbepakolni bútorokkal, mert akkor nem engedjük a kiáramló hőt szabadon áramlani. Itt is érvényes szabály, hogy ellenőrizni kell a radiátorok állapotát beüzemelésük előtt, egy levegős radiátor nem működik gazdaságosan.
  5. Télen a melegvíz használatra is fokozottabban kell figyelni, hiszen sok lakás esetében ez is a fűtésszámla részét képez. Nem beszélve a gázbojleres megoldásokról, ahol a melegvíz előállítás költséges folyamat. Mind a mosogatásnál, mind a zuhanyzásnál érdemes tudatosan szem előtt tartani, hogy kevesebb vizet folyassunk, mint amennyi szükséges.
  6. A konyhában a sütés-főzés közben jó pár fokkal melegebb van, itt nem érdemes feltekerni nagyon a fűtést. Sőt, érdemes felülvizsgálni edényeinket is, mert korszerű, hőtartó edényekkel jelentősen rövidíthető a főzési idő, és csökkenthető a gáz- vagy villanyszámla. A vízforraláshoz, melegítéshez is érdemes inkább vízforralót vagy mikrót használni, amivel egy-két perc alatt végzünk.
  7. Ügyeljünk a szellőztetésre is! Télen még fontosabb a szellőztetés, de a fő különbség, hogy télen gyakrabban javasolt, viszont csak pár perc erejéig, amivel gyorsan átszellőzik a lakás, de kihűlni nem tud, így a falak megtartják a hőt.

+1  Érdemes elvégeztetni a ház hőszigetelésének korszerűsítését is (beleértve a megfelelő nyílászárókat), mert ezzel takarítható meg a legnagyobb összeg, és garantáltan kifizetődő a beruházás. Egy jó hőszigetelő rendszer hatékonysága a téli hónapokban felbecsülhetetlen érték!

Kérdései maradtak a hőszigeteléssel, hőszigetelő rendszerekkel, esetleg más témával kapcsolatban? Szaktanácsadónk díjmentesen válaszol kérdéseire:

szaktanacs_gomg

Tetszik? Oszd meg!