HŐSZIGETELÉS MINDENKINEK

Felújíttatná a régi hőszigetelést? Ezt tudnia kell!

Egy előrelátó háztulajdonos nem akkor kezd el gondolkodni a hőszigetelés cseréjén, amikor a hőszigetelő rendszer már teljesen elavult és egyáltalán nem érezni a hőszigetelés hatását. Szerencsére a tapasztalatunk is azt mutatja, hogy egyre többen gondoskodóak, és a tulajdonosok többnyire akkor is felújítják a hőszigetelést, ha maga a homlokzatképzés hibátlan.

Jól is teszik, mert az elmúlt években jelentősen megváltoztak az igények a ház energetikai feltételeivel kapcsolatban, azaz növelni szeretnék a hőszigetelő réteg vastagságát és hatékonyságát.

hőszigetelés felújítása

Jó, ha Ön is tisztában van a hőszigetelés felújításának lépéseivel, hogy tudja, mi is történik a házán. Íme, a 3 szakasz:

  1. A jó szakember első lépésként az alapfelületet vizsgálja meg:

Hordképes-e, alkalmas-e arra, hogy egy új hőszigetelő rendszert építsünk rá. Sok esetben semmit nem tudunk az eredeti rétegrendről, a hőszigetelő rendszer gyártójáról, és azt sem, hogy a kivitelezés során betartották-e az alkalmazástechnikai elvárásokat. Fel kell tehát tárni a rétegrendet a szilárd falazatig. Meg kell vizsgálni a meglévő hőszigetelő rendszer hálózását és a felületi kéreg réteg vastagságát is. A ragasztóba ágyazott hálónak és a vakolat vastagságának min. 3,5 mm-nek kell lennie.

  1. Fontos feladat még az eredeti rendszer tűzvédelmi osztályba sorolásának meghatározása:

Ez ugyan költségekkel jár, és ezt már a munka megkezdése előtt figyelembe kell venni. Elvárás, hogy nem lehet rosszabb az „E” éghetőségi osztálynál. Ha ez nem valósul meg, a régi rendszerre nem építhető fel az új hőszigetelés.

  1. Ezek után jöhet az új rendszer kialakítása

Itt feltétlenül figyelembe kell venni a jelenlegi tűzvédelmi szabályozásokat. Tehát kőzetgyapotból ki kell alakítani a tűzvédelmi sávokat, visszabontva az eredeti hőszigetelést a szilárd homlokzatig.

Természetesen a Mapei szakértelmére bármilyen további kérdés esetén számíthatnak.

Tetszik? Oszd meg!