HŐSZIGETELÉS MINDENKINEK

Honnan tudhatom, hogy valóban jól van-e szigetelve a padlásom?

Sokszor fordulnak hozzánk azzal a kérdéssel, hogy mennyibe kerül egy padlás utólagos hőszigetelése, illetve ehhez kapcsolódóan, hogy mennyi szigetelőanyagra van szükség ahhoz, hogy az a bizonyos padlás jó R-értékűvé váljon. Ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjunk, legelőször nem árt tisztázni, hogy mi is az R-érték, és hogy miképpen lehet javítani.

 

Mi az az R-érték?

Az R hőellenállás az anyagok hőszigetelő-képességét írja le. Ha egy anyag R-értéke nagy, akkor jó hőszigetelő anyaggal van dolgunk. Szintén a hőszigetelő-képesség meghatározására szolgál egy másik, sokat emlegetett tényező: az R fordított értéke, az U-érték. Az U-érték nem más, mint a hőátbocsátási tényező. Értelemszerűen itt éppen fordítva alakul a helyzet: minél kisebb az U-érték, annál jobb hőszigetelő az adott anyag. A tényező megengedett legnagyobb értékét az egyes országok szabályozzák, mivel az ország éghajlata meghatározó szempont a kérdésben. Minél északabbra van az ország, az U megengett értéke annál alacsonyabb.

 

2018-tól Magyarországon is szigorodtak a hőátbocsátási szempontok

Elemzések szerint egy átlagos magyar épület fűtésére fordított hőmennyiség 10-15%-a a födémen és a padlón keresztül, 15-20%-a pedig a tetőn keresztűl vész el (miközben természetesen számottevő mennyiség a falakon és a nyílászárókon át is távozik). A veszteség azért ilyen magas, mert az épületszerkezeti elemek hőátbocsátására vonatkozó szabályozás eddig túlságosan megengedő volt hazánkban.

Az idéntől életbe lépett előírások 30-40%-kal szigorúbbak, mint elődeik. Lapostető esetén az U-érték maximuma 0,17 W/m2K (a korábbi 0,25 W/m2K helyett), padlásfödémnél szintén 0,17 W/m2K (a korábbi 0,30 W/m2K helyett).

Mihez kezdjünk az új értékekkel?

Az energetikai szabályozásnak hála, a 2018. január 1. után emelt épületeknél már kevesebb hőveszteséggel számolhatunk.

Igazából számunkra, a MAPEI számára nem jelent gondot az új szabályozás, mert eddig is a legoptimálisabb megoldást kerestük, ami természetesen jóval kedvezőbb Önnek, mint a törvényileg előírt!

De hogyan lehet az anyag hőszigetelő képességét lemérni?

Számos online U-érték kalkulátor (több magyar nyelvű is elérhető) használatával megtudhatjuk, hogy egyes vastagságok és szigetelések esetén mekkora U-értékkel és mekkora energiamegtakarítással számolhatunk. Ellenőrizheti velük a mostani szigetelése hatékonyságát (pl. megfelel-e az új előírásoknak), illetve azt, hogy mekkora megtakarítást érhetne el utólagos szigeteléssel.

Hogy milyen vastagságú födém- és tetőszigetelés az ideális, azt mindig az adott helyzet dönti el. Tetők szigetelésénél általában a legjobb megoldás, ha 20 cm vastag szigetelőanyaggal számolunk. Ami biztos: 1℃ belső hőmérséklet távozásának megakadályozása 6%-os csökkentést jelent az energiaköltségekben! Ez bármilyen pénztárca számára egészen számottevő.

Szigetelni szeretné a padlását, és megbízható szakértői véleményre kíváncsi? Kérjen díjmentes szaktanácsot itt>> http://www.mapei.com/adv/HU/szaktanacs_uj/

 

Tetszik? Oszd meg!