HŐSZIGETELÉS MINDENKINEK

Magas fűtésszámla? Így lesz kevesebb idén télen

Ha Ön is retteg a magas fűtésszámla láttán télen, muszáj megismernie a legjobb módszereket, amivel bámulatosan alacsonyan tarthatja az összeget. Sokszor apróságokon is nagyon sok múlhat, és egy kis odafigyeléssel a fűtésszámla sosem látott szinten tartható.

Természetesen nem azt ajánljuk, hogy kabátban üljön otthon, ennél sokkal hatékonyabb megoldások vannak.

Kép forrása: https://www.pes.eu/export/sites/default/.galleries/News-2017/cold-home_FB.jpg_2063069299.jpg

Íme, a legjobb költségcsökkentő fűtési módszerek:

  • Nem lesz magas fűtésszámla, ha termosztáttal tudja szabályozni a fűtést. Ha napközben üresen áll az otthona, vagy ha van olyan helyiség, amit nem használnak, érdemes lejjebb tekerni a fűtést 2 fokkal. Ha több napra elutaznak, 16 fok körüli beállítással rengeteg pénzt takaríthat meg
  • Éjszakára is kisebbre lehet venni a hőmérsékletet, illetve ajánlott helyiségenként is változtatni a meleg mértékén. A konyhában és az előszobában általában elég a 18 Celsius fok, a szobákban 20-21, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ajánlott.
  • Megfigyelték, hogy a napsütés is javíthat a magas fűtésszámla összegén: verőfényes napon használja ki az alkalmat, vegye lejjebb a fűtést, és bízza a Napra a feladatot.
  • Szellőztetni télen is kell, de sokkal rövidebb ideig, mint az év többi részében: a szakértők 3 perces szellőztetést javasolnak, mert ennyi idő alatt kicserélődik a levegő, viszont a falak és a bútorok felülete még nem hűl ki, így azokat nem kell visszamelegíteni.

Kép forrása: https://scottleeheating.com/wp-content/uploads/2016/03/st-louis-hvac-heat-loss.jpg

  • Szinte semmibe nem kerül, mégis csökkentheti a magas fűtésszámla összegét egy szimpla trükk: a párologtatás. A páradúsabb levegő egészségesebb és nagyobb komfortérzést biztosít, hiszen a fűtés szárítja a levegőt.
  • További költséghatékony trükkök a magas fűtésszámla ellen: érdemes a hideg burkolatokra vastag szőnyeget teríteni télen, estére ajánlott mindenképpen leengedni a redőnyt vagy behúzni a vastag sötétítőfüggönyt, és az is sokat számít, ha nem tesszük körbe bútorokkal a fűtőtest környékét, hadd áradjon szét a meleg akadálymentesen a helyiségben.
  • Vizsgáljuk meg a nyílászárókat, és ha kell, cseréljük ki korszerűbbre. Ha erre nincs lehetőség, egyszerű megoldás rövid távra a huzatfogó párna, illetve szigetelőcsík felrakása. Ajánlott gumiból készült szigetelőcsíkot venni, mert az hosszabb ideig funkcionál.
  • Ha a meleg víz előállítása is a fűtésszámlában van, hasznos és pénztárcakímélő megoldás a téli hónapokban tudatosan odafigyelni, hogy csak annyi vizet használjunk, ami feltétlenül kell a mosogatásnál, tisztálkodásnál, ezzel is elkerülhetjük a magas fűtésszámla rémét.

Kép forrása: http://cmsuploads.mybudget.com.au.s3.amazonaws.com/blog/2015/05/Winter-house-with-mittens-MyBudget.jpg

 

  • A legprofibb megoldás természetesen a korszerű hőszigetelés, mert ezzel csökkenthető a legnagyobb mértékben a magas fűtésszámla, és még nyáron is örülni fog neki, amikor sokkal hűvösebb lesz az otthonában.

Ha kérdései vannak a hőszigeteléssel kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal!

Tetszik? Oszd meg!