HŐSZIGETELÉS MINDENKINEK

Figyelem: indul a penészszezon – így védekezzen hatékonyan!

Ősszel egyre kevesebbszer vannak nyitva az ablakok, a fűtést egyre magasabb fokozatra kapcsoljuk, a párás levegő könnyen bennrekedhet a lakásban. Az őszi-téli időszak veszélyes velejárója a penész, amely sajnos nemcsak a régi, de az újépítésű otthonokat sem kíméli.

Két fontos kérdést kell megvizsgálnunk ebben a témában:

  • Hogyan lehet megelőzni a penész kialakulását?
  • Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?

Kép forrása: fotolia.com

Hogyan lehet megelőzni a penész kialakulását?

  1. A penész kialakulása ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés, még a hidegebb időszakban is. Naponta többször, rövid időre nyissunk ablakot, így a bennszorult pára nem csapódik le a falakon. Természetesen a fürdőszoba és a konyha, továbbá a teregetésre használt helyiség szellőztetésére kell leginkább odafigyelni. Építkezés tervezésekor érdemes erre gondolni, és nem elfelejteni ablakot tervezni a fürdőbe. Ha ez már nem megoldható, akkor érdemes egy párátlanító berendezéssel segíteni a légmozgást.
  2. Anyílászárók cseréje után fokozottan kell ügyelni a szellőztetésre, mert az otthonunk megszokott légáramlása alapvetően megváltozik az új ablakokkal, ajtókkal. Ha van rá mód, válasszunk résszellőzés funkcióval ellátott terméket, de egy automata légcserélő beépítése is leveszi a vállunkról a terhet.

 

Kép forrása: lclawyers.com

  1. Érdemes beszerezni egy páratartalom-mérőt, amivel követhetjük a levegő nedvességtartalmának változását. Azt kell megjegyezni, hogy az ideális arány átlagosan 50-55%, ha ennél többet mutat a műszer, gyorsan szellőztessünk ki, vagy kapcsoljuk be a légkondicionálót, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata.

Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?

Van, hogy a penészesedés egy kivitelezési hiba miatt alakul ki. Ilyen a nem megfelelően szigetelt falak, sarkok és áthidalók körül kialakuló hőhíd. Ez onnan ismerhető fel, ha az ablakok és ajtók környékén tapasztaljuk a pára kicsapódását és vízcseppek megjelenését. Sajnos ilyenkor nincs más lehetőség, csak a hibák kijavítása hozhat penészmentes eredményt.

Kép forrása: upad.co.uk

Amíg nem tudjuk végleg megszüntetni a kiváltó okokat, érdemes olyan fertőtlenítőszert beszerezni, amely elpusztítja a penészt. A fertőtlenítés után pedig olyan falfestéket használjunk, amelyet kifejezetten penészesedés ellen fejlesztettek ki. A SILANCOLOR termékcsalád festékjei vízlepergetők és páraáteresztők, így a penésznek sem lesz esélye megtelepedni a felületeken.

A lakbermagazin.hu cikke nyomán.

Tetszik? Oszd meg!